GTPS: laterale heuppijn

Voor fysiotherapeuten, echografisten en andere geïnteresseerden:

GTPS: laterale heuppijn

Dáár heb ik pijn! (foto: EchoProcedures/Voorhorst)

 

Als fysiotherapeut krijgt u af en toe te maken met de ‘heupklachten patiënt’. Hierbij doel ik op patiënten met pijn aan de buitenzijde van de heup, ter hoogte van de trochanter major. Meestal betreft het dames vanaf 50 jaar. Minder vaak heren.  De klachten die in het Engelstalig vakjargon Greater Trochanteric Pain Syndrome genoemd worden, of kortweg GTPS, hebben een matige prognose, met name wanneer we niet weten welke structuur verantwoordelijk is voor de klachten.

Soms helpt een injectie in ‘de’ bursa, vaker niet. Logisch, omdat de oorzaak van laterale heuppijn meestal niet gelegen is in een ontstoken bursa. Soms is die er wel,  maar zijn andere structuren óók aangedaan.

Als wij niet zeker weten wélke structuur afwijkingen vertoont, zou dat dan uitmaken voor de therapie? Natuurlijk wel, want de mate van belastbaarheid hangt immers in hoge mate af van de pathologie ter plaatse. Een (degeneratieve) spierscheur in de Gluteus medius bijvoorbeeld of tendinitis calcarea.

Met echografie – in combinatie met palpatie – kan nauwkeurig bepaald worden welke structuur de klachten kan veroorzaken én of die weefselstructuur dat inderdaad doet. Sonopalpatie wordt beschouwd als uiterst doelmatig om symptomatiek te bepalen, daarmee kunnen alternatieve diagnoses worden uitgesloten.

In: De Rotator Cuff van de Heup en het Trochanter Major Pijn Syndroom/wat is de rol van echografie? wordt de plaatselijke anatomie belicht en komt de pathologie ter sprake. Wilt u meer weten open dan de blauwe link naar het PDF-document.

Trochanter pijn syndroom 1