boos op uw partner maar u weet niet precies waarom? (3)

vervolg…van deel 2)

Voor fysiotherapeuten, zorgprofessionals en andere geïnteresseerden:

Een van de redenen van verhoogde ontstekingswaarden in ons bloed komt door een ontstekingsmediator, genaamd TNF-alfa; die wordt onder andere geproduceerd in wit vet (bruin vet bestaat ook). Steeds meer komt men tot de overtuiging dat vet mede verantwoordelijk is voor het in stand houden van gegeneraliseerde ontstekingen in het lichaam, maar ook lokaal in gewrichten. In gewrichten liggen vaak kleine vetlichamen die vooral een mechanische functie hebben; dat dachten we voorheen. Nu  weten we dat die vetlichamen óók een gewrichtsontsteking in stand kunnen houden.

Zonder hier nu op detail in te gaan op de effecten van ontstekingsmediatoren, die normaal gesproken een ontsteking te lijf gaan en opruimen, maar die – als dat niet lukt – chronische low grade ontstekingen kunnen veroorzaken of in stand houden, gaan we eens kijken wat die ontsteking (waar we ons vaak helemaal niet van bewust zijn) mentaal met ons kán doen:

Het ontwikkelen van ziektegedrag met als belangrijkste kenmerken

1. geen zin hebben in bewegen

2. apathie

3. irritatie

Voor degenen die dit betwijfelen of afdoen als ‘kort door de bocht logica’ moet het feit dat – door injecties in het ruggenmergvocht die ontstekingsmediatoren remmen – het ziektegedrag  kan worden gecoupeerd te denken geven.

Nu weet u dus de reden waar ongefundeerde boosheid en/of irritatie vandaan kán komen, en dat bepaalde ontstekingsmediatoren daarvoor uw excuus zijn.

Wat te doen is de vraag, daarover in  vervolg… deel 4