Cervical Nerves in Impingement regions

Voorwoord:

Cervical Nerves in Impingement Regions     PDF: cervicaal A

Fysiotherapeuten en echografisten onderzoeken de cervicale regio niet vaak met echografie. Was de cervicale anatomie onder de echoprobe enkele jaren geleden nog moeilijk interpreteerbaar,  dan is daar met de huidige generatie echo-apparatuur verandering in gekomen. De regionale anatomie is uiterst complex en soms verwarrend, maar met regelmatig scannen is het goed mogelijk om uw ‘skills’ te ontwikkelen en uitspraken te doen over de continuïteit van zenuwwortels én over  impingmentproblematiek zoals die speelt  bij het thoracic outletsyndroom, het quadrilateral axillaris syndroom en de n. suprascapularis compressie.

Voorwaarde is  dat we eerst kennis vergaren over de zenuwen in de nek, het verloop van de plexus brachialis rond de schouder en in de bovenarm. Daarnaast vraagt de relatie van de plexus met de belangrijkste  oriëntatiepunten uw speciale aandacht. Dat zijn de dwarsuitsteeksels van de wervels, de arteriën en venen.

Door ons te verdiepen in de echografie van diverse regio’s zoals bijvoorbeeld de nek en de lies treden we min of meer buiten de vaker belopen paden van schouder- en knie-onderzoek. Mijn ervaring is dat toename van kennis van ‘alternatieve regio’s’ het echo-onderzoek in algemene zin ten goede komt.

Om  kennis te vergaren over de cervicale structuren in combinatie met echografie moet u (weer) de anatomie raadplegen en op zoek naar wat er in wetenschappelijke literatuur is gepubliceerd op dit gebied. Met deze presentatie is dat voorwerk reeds gedaan waarmee deze regio voor de geïnteresseerde fysiotherapeut, echografist of zorgprofessional  toegankelijker wordt.

At Voorhorst