DE ROTATOR CUFF VAN DE HEUP

voor fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals:   

DE ROTATOR CUFF VAN DE HEUP: het trochanter major pijnsyndroom 

In ontwikkeling:

Voorwoord:

foto: EchoProcedures

Wij krijgen vaak te maken met patiënten die pijn aangeven op of rond de trochanter major. De behandelaar doet de klachten soms af als trochanter major syndroom, zonder precies te weten wat de eigenlijke oorzaak is. Het ‘trochanter major pijn syndroom’ is dan een vergaarbak geworden van klachten en oorzaken; gaat het om een bursa,  een pees; of wellicht is het de peesplaat?

Misschien noteert u in uw dossier: ‘aspecifieke laterale heuppijn’; de pijn is aanwezig – u gelooft uw patiënt – maar er is mogelijkerwijs geen anatomische oorzaak…

Óf u vindt dat de oorzaak er niet toe doet, want uw behandeling blijft toch dezelfde. Kortom, u stelt een werkdiagnose op en gaat aan de slag. Dat is een pragmatische keus en soms de juiste maar ook vaak de verkeerde.

Is het zinnig om precies te weten welke anatomische structuur verantwoordelijk is voor de klachten van uw cliënt , of kunnen we wel zonder die kennis? Met echografie kan in veel gevallen nauwkeurig worden bepaald welke structuur de pijn veroorzaakt, daarmee behoort een meer specifieke diagnose tot de mogelijkheden. Dat opent de deur voor meerdere behandelopties bij deze vaak onbegrepen klachten.

publicatie volgt.