lichaamskenmerken (2)

lichaamskenmerken (2)

Over lichaamskenmerken gesproken….

Wat is een lichaamskenmerk eigenlijk? Een lichaamskenmerk is een unieke presentatie van een vorm- of functie-eigenschap van een (menselijk) lichaam. Het meest bekend zijn de DNA-structuur, de vorm van het gebit en de vingerafdruk.

Daarmee moeten we het registreren van lichaamskenmerken aan specialisten overlaten. Er zijn echter ook lichaamskenmerken die makkelijker waar te nemen zijn en daarmee toegankelijk voor verificatie van de identiteit van personen.

Denk hierbij eens aan littekens, moedervlekken, een scheefstaande neus en een bepaalde manier van bewegen. Maar óók een krasje op de huid kan een (tijdelijk) lichaamskenmerk zijn. De eis die we aan lichaamskenmerken moeten stellen is dat die onveranderlijk zijn in de tijd. Verandert een kenmerk in de tijd dan kan het niet meer gezien worden als typerend  voor een bepaalde persoon. Een kras op de huid verandert  in de tijd, maar kan voor een korte periode wél tot een groep van unieke kenmerken behoren.

Ingewikkelde materie? Dat valt wel mee.

Wilt u meer weten over lichaamskenmerken en de rol die ze spelen bij de identificatie van personen: zie mijn  – niet commerciële – boek met ISBN -: Dubbelgangers Ontmaskerd  (PDF-bestand).

Zie ook: lichaamskenmerken (1)