Pijn onder uw hiel!?

Hebt u pijn onder uw hiel?

Dat komt heel vaak voor. Als u met deze klacht naar de huisarts gaat zal die vaak concluderen dat er sprake is van een hielspoor en u verwijzen naar een fysiotherapeut of podoloog  Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt om zeker te weten of het hielspoor daadwerkelijk zichtbaar is (Met een hielspoor wordt bedoeld dat de pijn veroorzaakt wordt door een stukje bot onder de hiel dat uitsteekt, en daardoor pijn veroorzaakt…).

Echter…een hielspoor veroorzaakt (vrijwel) nooit de pijnklachten onder uw hiel! Dat een hielspoor klachten veroorzaakt is een hardnekkig misverstand; pijnklachten onder de hiel worden gemakshalve afgedaan als ‘hielspoor’. Daarmee is een diagnose gesteld en kunt u rustig gaan slapen...

…maar ‘s morgens doen de eerste stappen uit bed martelend veel pijn om vervolgens wat af te zakken en in het verloop van de dag in alle hevigheid terug te komen…

Pijn onder de hiel kan meerdere oorzaken hebben, daarom is het zaak eerst met een echo de juiste diagnose te stellen. Ik ben geen voorstander van injecties of shockwave in het éérste stadium van de aandoening, hoe erg de pijn ook is. Meestal helpt goed schoeisel met op maat gemaakte inlays; dat zijn de eerste vereisten. Daarnaast pakt de fysiotherapeut de klachten aan door tapen, oefentherapie en looptraining.

Let op: een verkeerde behandeling maakt vooral bij deze specifieke klacht uw aandoening behandelresistent (niets helpt meer)! Laat daarom voor aanvang van de therapie – een echo maken zodat meteen het juiste behandeltraject ingezet kan worden.