Plica suprapatellaris (1)

Een plica suprapatellaris zie ik tegenwoordig met enige regelmaat. Dat heeft mede te maken met de kwaliteit van de huidige generatie echosystemen. Ik zie nu zo regelmatig plicae dat het vermoeden post vat dat ik – en wellicht sommige collegae – die vroeger regelmatig over het hoofd zagen.

Hieronder een plica bij een patient die zijn knie heeft verdraaid. De plica is een vouw in het synoviale kapsel dat zich manifesteert als een tussenschot in de ´suprapatellar pouch’, meestal met openingen erin waardoor het synoviale vocht in de bursa vrijelijk heen en weer kan stromen. In het geval van een enkele opening kan ventielwerking optreden met als gevolg dat de druk in – een deel van – de bursa oploopt; dat kan aanleiding geven tot symptomatologie. Een plica is in het geval van overvulling in de bursa makkelijk te lokaliseren. Indien de bursa niet gevuld is liggen de bursabladen op elkaar met het septum ertussen in, waardoor die veelal over het hoofd gezien wordt.

Plica in bursa suprapatellaris (longitudinale opname, rechts is proximaal) bij een patient met een hydrops ten gevolge van kniedistorsie (afbeelding: EchoProcedures/Voorhorst).