ras en wetenschap (1)

Voor iedereen die deze website bezoekt:

deel 1

Vandaag, zaterdag 10-02-2018 een mooi artikel in de Volkskrant met als titel: Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen.

Het zal u niet ontgaan zijn, de actuele ‘discussies’ over ras en intelligentie. Er wordt door bepaalde politici weer uit een oud vaatje getapt: er zou tussen rassen een verschillend IQ bestaan niet gebaseerd op sociale invloeden maar op een verschil in DNA. Hierbij moet ik meteen opmerken dat de makaak – een apensoort met DNA, zo ongelooflijk veel gelijkend op het menselijke DNA – het slachtoffer is van oneindig veel ellendige dierproeven. Dat u dat vast weet; DNA van apen, mensen en… varkens lijkt op elkaar [A.R.V.].

In het artikel vertelt wetenschapsjournalist Angela Saini dat er geen menselijke rassen bestaan, we behoren allemaal tot hetzelfde ras, biologisch gezien. De verdeling in rassen (of etnische groepen [A.R.V.] ) is slechts sociologisch van belang.

We hebben dus te maken met ‘biologisch’ en ‘sociologisch’. Een kleine groep onderzoekers focust hierbij – obsessief – op biologische verschillen. Laten die er nu vrijwel niet zijn! De verschillen tussen mensen onderling – de variatie binnen één groep – is ‘vele malen groter dan de variatie tussen bevolkingsgroepen’.

Echt een aanrader dit artikel:

Hoe racistische flutstudies er weer tussendoor glippen, Racisme in de wetenschap: de Volkskrant, Opinie 7, Esma Linneman; zaterdag 10 februari 2018.