Tussen de ribben met Muskuloskeletal Ultrasound

Zo af en toe vraagt men mij of ik wil kijken naar een patiënt met een ribkneuzing of – misschien – een  ribfractuur. Dat is niet altijd even gemakkelijk want de exacte locatie van de klacht wordt meestal niet vermeld. We moeten het doen met ‘links’ of ‘rechts’ en met de aanwijzingen van de patiënt: ‘hoger’ , ‘lager’ en ‘daar ongeveer’. Dat het gericht zoeken op de thoraxwand een hele klus kan zijn zal menige echografist beamen.

Over kneuzingen en fracturen wil ik het deze keer niet hebben. Als u als echografist van het bewegingsapparaat tóch op de thoraxwand aan het scannen bent, kijk dan ook eens  naar de ruimte tussen de ribben, zeker in tijden van corona en aandacht voor de longen.  We treffen intercostaal immers de pleurabladen aan die waardevolle informatie kunnen geven over eventuele longafwijkingen.

Als echografist diagnosticeer je die afwijkingen niet, maar u kunt wel een indruk krijgen van: normaal/abnormaal en pluis/niet pluis, en daar in een verwijzing melding van maken.

Dus: geen aansporing tot longechografie zonder degelijke scholing;  maar wel ‘globaal’ kunnen interpreteren wat er zich onder uw probe afspeelt!

Daarmee geeft u serendipiteit een kans. Het toeval een kans geven, net zoals het onverwachts constateren van een aneurysma in de lies of een trombose in de knieholte. Misschien ziet u dat de pleurabladen niet schuiven ten opzichte van elkaar of dat uw echobeeld verstoord wordt door meerdere komeetartefacten, de zogenaamde B-lines die zich uitstrekken tot onder in uw echobeeld.

Meestal  willen wij het bewegingsapparaat afbeelden zónder artefacten maar de echografie van de pleurabladen en daaronder maakt juist gebruik van artefacten. De meest voorkomende zijn: A-lines (normaal) en B-lines.

Basiskennis is  het herkennen van het ‘bat-sign’, de ligging van de pleurabladen, ‘lung-slide’, ‘lung pulse’, ‘pleural effusion’, ‘A-lines’ en ‘B-lines’ en consolidaties.

Wilt u hierover meer weten raadpleeg dan bijvoorbeeld onderstaande literatuur.

At Voorhorst

* Practical approach to lung ultrasound: A. Miller,  BJA Education, Volume 16, Issue 2, February 2016, Pages 39–45

* How I do it: Lung ultrasound Luna Gargani, Giovanni Volpicelli (2014)